czwartek, 7 listopada 2013

Klopsiki pieczarkowe w aromatycznym sosie


Zgodnie ze złożoną na facebooku obietnicą- pora na przepis...
Kto jeszcze nie ma pomysłu na dzisiejszy obiad niechaj biegnie szybko po zakupy to zdąży jeszcze dziś zrobić klopsiki pieczarkowe w aromatycznym sosie :)


Danie zdecydowanie szybkie, bezproblemowe i co najważniejsze pyszne! Smakuje nawet osobom niejadającym pieczarek, a wiem co mówię- moje słodkie dziecię należy do tych co twierdzą, że nie lubią pieczarek i pod żadnym pozorem nie zjedzą nawet kawałeczka ;) Te klopsiki zajadała ostatnio aż jej się uszy trzęsły, a nawet usłyszałam, że to były najlepsze jakie w życiu jadła :) 



Przejdźmy zatem do rzeczy...

Składniki (ilość podana na obiad dla 3 osób):
  • ok. 40 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego raczej drobnozmielonego)
  • średnia cebula
  • ok. 10-15 pieczarek
  • przyprawy do smaku (u nas sos sojowy, sól i pieprz, kostka mięsna Winiary, odrobina Delikatu do mięs)
  • odrobina oleju do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa i dodatkowo 2-3 łyżki
  • 2-3 łyżki smalcu
  • odrobina oleju do smażenia


Sposób przygotowania:

Pieczarki szykujemy do obróbki- jedni tylko je myją, inni obierają ze skórki, ja należę do tych drugich ;) 5 sztuk ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do większej miski. 
Cebulę drobniutko siekamy i dorzucamy do startych pieczarek. Solimy, pieprzymy i dolewamy łyżkę ciemnego sosu sojowego.
Dorzucamy do miski mięso mielone i odrobinę Delikatu do mięs (oczywiście możecie to pominąć i po prostu mocniej dosolić) i wszystko dokładnie mieszamy, aby ładnie nam się połączyło. 

Odstawiamy na jakieś 5 min i w tym czasie wstawiamy w garnku wodę (ok. litra), do której dorzucamy kostkę mięsną oraz kroimy resztę pieczarek na ćwiartki bądź 6 części.

Z mięsa zmieszanego z cebulą i pieczarkami formujemy niewielkie kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), obtaczamy je w mące i smażymy na patelni (na odrobinie rozgrzanego wcześniej oleju) aż nam się ładnie zrumienią. Usmażone kulki odkładamy na talerz albo do miski, a na patelnie wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy aż nabiorą ładnego złotego koloru.

Usmażone pieczarki wrzucamy do garnka z wodą i rozpuszczoną kostką, dodajemy jeszcze łyżkę ciemnego sosu sojowego i gotujemy. W tym czasie robimy zasmażkę- na patelni roztapiamy 2-3 łyżki smalcu, dodajemy do tego 2-3 łyżki mąki i cały czas mieszając smażymy to na złoty kolor. Następnie do zasmażki dolewamy stopniowo trochę 'sosu' z garnka i mieszamy intensywnie (najlepiej rózgą), aby nam się kluchy nie porobiły. Wlewamy zawartość patelni do garnka z resztą sosu i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy. Dorzucamy do tego nasze usmażone wcześniej kulki mięsne i zostawiamy, aby wszystko się razem pogotowało na wolnym ogniu około 15 minut. Smaki klopsików i sosu w tym czasie przejdą sobą. Sprawdzić czy nie trzeba jeszcze doprawić i można zajadać ze smakiem. :)

Świetnie pasują do ziemniaczanego puree i tak też my jedliśmy, ale równie pyszne będą z kaszą gryczaną.



SMACZNEGO!!! :)



A co Wy macie dzisiaj dobrego na obiad? U nas miała być zupa serowa, ale Zu przed wyjściem do przedszkola zażyczyła sobie rosolnik ;)


19 komentarzy:

  1. mmmm samacznie wyglądają. U nas dzisiaj na obiad domowa pizza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno nie robiliśmy pizzy, chyba będziemy musieli to nadrobić w weekend :)

      Usuń
  2. bardoz fajny przepis,szybki i prosty na pewno go wypróbuje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, mojemu M. by smakowało.. Starszy jest mięsożerny, a ja też nie pogardzę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! To cieszę się, że trafiłam z przepisem (tym bardziej, że pojawił się niejako na Twoje specjalne życzenie) :)

      Usuń
  4. Danie bym po części zmodyfikowała, na pewno nie było by w nim smalcu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My wychodzimy z założenie, że jednak najsmaczniejsze zasmażki są te na smalcu ;)
      Zawsze możesz po prostu zrobić zaklepkę- też wyjdzie pysznie :)

      Usuń
  5. Oj zjadłabym takie klopsiki :D Oczywiście, dołączam do obserwatorów - z chęcią poczytam jakieś kolejne przepisy :) I zapraszam do mnie na rozdanie - http://rainbow-above-me.blogspot.com/2013/11/rozdanie-3-revitalash.html :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo serdecznie witam :)
      I w wolnej chwili zajrzę do Ciebie :)

      Usuń
  6. Nie lubię pieczarek, ale te klopsiki bym z chęcią spróbowała (więc już wiesz co zrobić na obiad jak przyjadę ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się pamiętać, ale jak coś to mi przypomnij :)

      Usuń
  7. uwielbiam pieczarki i ostatnio mam na nie taką ochotę :D Musze kupić !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie mnie też ostatnio naszło na pieczarki- 3 dni pod rząd jedliśmy obiady z ich udziałem ;)

      Usuń
  8. Uwielbiam klopsiki :D Moja mama robi je podobnie ;)

    OdpowiedzUsuń