piątek, 24 stycznia 2014

Szybkie placuszki serowe :)

Kochani, tym razem najwyższa pora na przepis- z racji nadchodzącego weekendu tym razem coś w sam raz na sobotnie śniadanie :) Mięciutkie, puszyste placuszki serowe, które znikają z talerzy błyskawicznie! Dzieciaki je uwielbiają (no dobra, dorośli również), a robi się je w try miga ;)


Prawda, że wyglądają apetycznie? :)

Do przyrządzenia placuszków dla 3-4 głodomorów potrzebujemy:
  • serek typu Danio (ja tym razem wzięłam Delfiko waniliowy w półkilogramowym wiadereczku)
  • jajko
  • ok. 2-3 łyżek mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół torebeczki cukru wanilinowego/ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie łyżka cukru pudru (jakby komuś mało słodko było)
  • olej do smażenia


Do miski wrzucamy serek i dodajemy resztę składników mieszając dokładnie rózgą (można też użyć miksera jeśli nie chce nam się ręką machać). Powstała masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany, tak aby bezproblemowo udało nam się je nabierać na łyżkę.





Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju i nakładając masę łyżką smażymy niewielkie placuszki na złoty kolor (ok. 1-2 min z każdej strony). Po zdjęciu z patelni kładziemy je na papierowy ręcznik, który w razie potrzeby ładnie wchłonie nadmiar tłuszczu.




Ot i wsio! Można pałaszować :) Bardzo dobrze smakują solo albo posypane cukrem pudrem, jednak my najbardziej lubimy je z domową konfiturą (malinowa to szczyt pyszności) i kapką śmietany. Najlepsze jak są lekko ciepłe, ale na zimno również są smaczne. 





Smacznego!!! :)


26 komentarzy:

  1. ale mi narobiłaś smaku..szkoda,że już zrobiłam rybkę;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, zawsze na kolację możesz je zrobić ;) Za to rybkę bym zjadła z przyjemnością!

      Usuń
  2. Mmm, wyglądają przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smacznie wyglądają :) wykorzystam twój przepis i też dzisiaj zrobie:)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Są pyszne, moja mam robi bardzo podobne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są tak proste, że pewnie w większości domów robi się wg własnej interpretacji ;)

      Usuń
    2. Są tak proste, że pewnie w większości domów robi się wg własnej interpretacji ;)

      Usuń
  5. Rzadko robię takie wspaniałości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego? Nie lubisz takich łakoci czy boisz się kalorii? ;)

      Usuń
  6. Mniam!
    A czy można zamiast serka jogurt naturalny wrzucić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, szczerze mówiąc nigdy nawet nie próbowałam... Myślę, że dałoby radę, tylko musiałabyś wybrać ten z najbardziej gęstych :)

      Usuń
  7. Znam taki podobny przepis na "syrniki rosyjskie", jest jedna różnica, zamiast danio daje się twaróg :)
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, widzisz, a ja z twarogu nigdy nie próbowałam robić, chociaż pamiętam, że kiedyś gdzieś takie jadłam ;)

      Usuń
  8. Mmmm... chętnie zrobię sobie to jutro na śniadanie :)
    Ile gram serka Danio jest potrzebne? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej kupić to opakowanie 400g :) Ale na mniejszą porcję wystarczy to 240g tylko zmniejsz wtedy ilość proszku, cukru i mąki :)

      Usuń
  9. mniaaaam, ale pysznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  10. O jaa jak ja bym zjadła takich placuszków, ślina mi zraz pocieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę wypróbować ten przepis, wydaje się być banalnie prosty nawet dla kulinarnego laika :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie pychotki! No i muszę iść po coś do jedzenia :d

    OdpowiedzUsuń